четвъртък, 28 април 2011 г.

Енергийните центрове на човешкото тяло

     Теорията за чакрите се гради върху хипотезата, че енергията се движи равномерно в организма ни. В седем точки на нашето тяло съществува концентрация на енергия, която постоянно се движи спираловидно. Тези седем специфични точки се наричат чакри.  




Чакра на санскрит означава колело.Съществуват седем главни чакри:
  • Муладхара - коренна чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб. Асоциира се с невинността - качество, благодарение на което изпитваме чиста, детска радост, неограничена от предразсъдъци и обусловености. Основни функции на първата чакра са оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия, пречистване.
    Свързани органи: дебело черво и ректум; жлезa: надбъбречна.
  • Свадхистхана - сакралната чакра. Намира се близо до гениталиите. Счита се, че влияе на сексуалността и репродуктивността. Основни функции на втората чакра са: творчество, създаване на потомство, сексуална функция, повишаване на жизнения тонус.
    Свързани органи: дебело черво, пикочен мехур, бъбреци и полови органи; жлези: половите жлези.
  • Манипура - чакра на слънчевия аплит. Разположена е над пъпа. Третата чакра ни дава чувство за пълно удовлетворение и вътрешен мир. Тя е центърът, който ни прави спокойни и щедри, а също така поддържа нашето духовно израстване. Основни функции: воля, индивидуална сила, храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
    Свързани органи: черен дроб, далак, стомах и тънки черва; жлеза: панкреас.
  • Анахата - чакра на сърцето. Намира се в центъра на гръдния кош. Основни функции: любов; състрадание; имунитет; сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите.
    Свързани органи: сърцето и белите дробове; жлеза: тимусна.
  • Вишудха - чакрата на гърлото. Това е чакрата, която ни помага да чувстваме връзката си с останалите хора, с цялата Вселена, да усещаме, че сме частица от цялото, а не изолирани субекти. Основни функции: висше творчество и общуване.
    Свързани органи: гласните струни; жлеза: щитовидна.
  • Аджна - чакрата на челото. Намира се между веждите. Основни функции: висш интелект, интуиция, изострен слух.
    Свързани органи: мозъкът; жлеза: хипофиза.
  • Сахасрара - чакрата корона. Намира се над главата. Тя се активизира едва когато всички останали чакри са в равновесие. Основни функции: космическо съзнание.
    Свързани органи: мозъкът; жлеза: епифизата.

При медитация медитиращият си представя всяка чакра като лотос с определен брой листа. Първите шест чакри имат съответно 4, 6, 10, 12, 16 и 2 листа, а сахасрара - 1000.


По материали от Интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар